Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 02.12.2024
Ukončení: 30.12.2024
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 1. 1. 2025
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 6.00 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 137205.18 km |
Kolo: | 66668.00 km |
Cvičení: | 5714 h 35 min |
Přátelé
Počet přátel: 81
Jak požádat o přátelství
Stob skupiny
Jak se připojit ke skupině
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?"Zabijácké pečivo?"
21. 07. 2015
Tak znělo téma včerejší tiskové konference pořádané Fórem zdravé výživy. K problematice bezlepkové diety, kvality pečiva a jeho nutričního přínosu se vyjádřili odborníci Doc. MUDr. Pavel Kohout, Prof. Jana Dostálová a Mgr. Tamara Starnovská.
Bezlepková strava, paleo dieta, raw strava či jen prosté vylučování pečiva je v současné době velmi populární. Až 1/3 Američanů dodržuje preventivně bezlepkovou dietu s domněním, že zhubnou nebo že jim to přinese určité zdravotní benefity. Zatím však nebyly vědecky prokázané žádné příznivé účinky, které by tato dieta přinesla. A jak se vyjadřuje o bezlepkové dietě pro zdravé lidi gastroenterolog Pavel Kohout? "Jedná se o dražší variantu něčeho, co je méně pestré." Přece jenom nabídka pečiva z rýžové, kukuřičné či jiné mouky neobsahující lepek je omezená a cenově se pohybuje v porovnání s klasickým pečivem úplně jinde. Bezlepková dieta by sice zdravému člověku neměla nijak uškodit (v extrémních případech by mohlo dojít k nedostatku některých vitaminů, např. vitaminu B6), ale zásadní význam pro zdraví určitě nemá.
Jiné je to samozřejmě v případě lidí s onemocněním, které vyžaduje lepek výrazně omezit či z jídelníčku zcela vyřadit. Může se jednat o celiakii, alergii na lepek nebo řadu dalších onemocnění. I tato onemocnění je však třeba rozlišovat a každé má svá pravidla diety. Zatímco při alergii na lepek je nutné ze stravy vyloučit veškerý lepek, v případě celiakie lze tolerovat maximální příjem 20 mg lepku denně. Proto se můžete například setkat s potravinami, které jsou označené za bezlepkové a současně se na obale dočtete, že výrobek může obsahovat stopy lepku. Toto zdánlivě nesmyslné označení je však v pořádku. Celiak může tuto potravinu v přiměřeném množství konzumovat, pokud však máte alergii na lepek, může vám tato potravina již způsobit značné problémy.
A jakou má pečivo úlohu v našem jídelníčku?
Obiloviny a pečivo je součástí našeho jídelníčku již od nepaměti a určitě tam tedy patří, je však důležité ho správně vybírat a konzumovat v přiměřeném množství. Na jednu stranu nám poskytuje potřebnou energii v podobě sacharidů, určité druhy také vlákninu a některé vitaminy a minerální látky, když je ho však v našem jídelníčku příliš a nebo si vybereme nesprávné druhy, tak nám může uškodit. Může se jednat o nadbytek energie v podobě sacharidů, ale u některého pečiva také tuků, cukru a soli. Do pečiva se řadí legislativně také jemné a trvanlivé pečivo, kam spadají i různé koláče, croissanty, sušenky, oplatky apod. Tam už je třeba na jejich konzumaci dávat větší pozor, neboť často obsahují velké množství cukru a tuku, který ve většině případů nemá vhodné složení. Tyto výrobky by se tedy v našich jídelníčcích měly objevovat jen výjimečně.
A jak pečivo vybírat?
V případě balených výrobků je to jednoduché, tam sledujte především složení a tabulku nutričních hodnot, pokud je uvedena. Horší je to u nebalených výrobků, kde se jen stěží můžeme dopátrat, co daný kus pečiva přesně obsahuje a odkud byl případně zmrazený polotovar dovezen. Orientovat se můžeme alespoň podle názvu, pokud je na cedulce u pečiva uvedeno celozrnné pečivo, určitě je vhodné po tomto kousku sáhnout, to se však v dnešní době hledá v běžných obchodech jen těžko. Většinou se jedná spíše o vícezrnné nebo speciální pečivo, což však neznamená celozrnné a většinou tedy nenese ani jeho benefity. Nesmíme se nechat zmást ani barvou pečiva, tmavé pečivo už dávno neznamená celozrnné, neboť většina pečiva se dnes dobarvuje praženými obilovinami nebo karamelem.
A jak je to s rozpékaným pečivem? Spíše než na samotném faktu zmrazení a následného rozpečení záleží na kvalitě surovin,ze kterých je pečivo vyrobené. Lze se tedy setkat s odlišnou kvalitou jak u pečiva čerstvého, tak pečiva rozpečeného a nemusíme automaticky rozpékané pečivo považovat za méně kvalitní.
Klasický chléb a pečivo má tedy ve vyváženém jídelníčku své místo a pokud k tomu nemáme zdravotní důvody, tak je zbytečné ho z jídelníčku vylučovat. Proč si zbytečně odpírat ten požitek z čerstvého křupavého chleba? Neříkejte, že si na něm občas rádi nepochutnáte.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Pěkný článek :-)
Chleba mám nejraději svůj žitný kváskový, ale v těchto vedrech je pečení za trest :-).
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?